verslaafd aan series?

Als ik televisie kijk, ben ik meestal de enige in de kamer. Mijn kinderen (16+) kijken namelijk ‘on demand’, op plek en op een moment dat hen schikt. In ieder geval niet op het tijdstip dat Hilversum heeft bedacht. Ik geef ze geen ongelijk. Maar er komt iets minder aangenaams bij. Ze kijken namelijk niet naar 1 aflevering. Nee, ze kijken 3, 4 afleveringen achter elkaar. Dit gedrag heeft een naam: binge-watching. Of marathon-viewing. Het begon in feite jaren geleden met de DVD-boxen, maar met Netflix heeft dit soort gedrag een enorme vlucht genomen.

bingewatching blog KLEIN jan16

Inmiddels is uit Amerikaans onderzoek gebleken dat eenzaamheid en depressiviteit samenhangen met de mate waarin iemand binge-watch-ed. Daarnaast is gebrek aan zelfcontrole vaak een oorzaak van veel achter elkaar kijken.
Voor opvoeders goed om na te gaan waarom je kind veel achter elkaar kijkt; is het af en toe en voor pure ontspanning? Of is het een vlucht? Een gebrek aan zelfcontrole?

 

Als je de laatste 2 oorzaken vermoedt, is het belangrijk hieraan aandacht te besteden. Probeer samen iets anders te gaan doen. Ga eens lekker ouderwets kletsen met een kopje koffie. Thuis of in jullie lievelingstentje. Hopelijk wordt het een openhartig gesprek waarin jullie samen tot oplossingen kunnen komen.
Als het probleem hardnekkiger is, zou ik om te beginnen zorgen voor onthouding. Door het password te veranderen of zelfs het abonnement op Netflix e.d. op te zeggen. Of door de toegang tot de Wi-Fi te beperken via instellingen op de router.
De echte oplossing moet je zoeken bij de oorzaak. Waarom is je kind niet blij? Is er iets gebeurd? Het is niet altijd makkelijk om daar achter te komen. Maar door positieve aandacht te geven en te laten voelen dat je betrokken bent, kan er veel veranderen!

Voor meer info uit het onderzoek: http://www.hypable.com/binge-watch-tv-study/

Crafted with by Carlos & Brad