social media, pubers en vakantie…..

Jiehoe, de zomervakantie staat voor de deur. Even helemaal niks. Alhoewel, met pubers in de buurt verveel je je nooit.

h Hun aanwezigheid zorgt voor hilarische momenten, maar jammer genoeg ook voor wat irritatie. Zo is het eindeloze ‘gehang’ achter mobiele telefoons een groot punt van ergernis bij ouders.Tjsa. Het is 2015, WIFI is overal en dus gaat het sociale leven 1500 kilometer verderop gewoon door. In hetzelfde tempo als thuis. Grrrrrr. Vakantie is toch bedoeld om eindelijk weer eens tot elkaar te komen?
Hoe maak je er toch voor iedereen een ontspannen vakantie van?
Accepteer het feit dat vandaag de dag afstand geen rol speelt bij sociale contacten. En in de puberteit zijn vrienden (‘peers’) nou eenmaal super belangrijk.
Maak duidelijke afspraken wanneer ‘social media’ kunnen worden gecheckt. Niet tijdens het eten en andere sociale momenten, maar bijvoorbeeld wel tijdens de siësta (dan is het toch te warm voor iets anders).
Geef zelf het goede voorbeeld door je aan dezelfde afspraken te houden (ook al kunnen jouw collega’s je zogenaamd geen seconde missen).
Realiseer je dat als je in je vakantieverblijf geen WIFI hebt de kinderen in de eerste beste horecagelegenheid de WIFI-code bemachtigen en alle verloren social media-momenten in een keer inhalen.
Verbaas je niet over de hoeveelheid en vooral de onderwerpen van de foto’s die ze maken. Het gaat al lang niet meer over het vastleggen van een paar leuke vakantiemomenten. Nee. “This generation is using photographs to talk”. Hoe ze zich voelen wordt continu geuit op Instagram of Snapchat: ‘express yourself in the moment’ is het motto. Het doel is uiteraard ‘likes’.

Face it. Het is 2015. En een puber heeft bevestiging nodig en ‘social media’ biedt hierbij uitkomst. Dat kan ook voor veel rust zorgen tijdens de vakantie.

Maar, je kan natuurlijk ook een stap verder gaan en een digitale detox invoeren; iedereen laat alle apparaten thuis. Ik vrees echter dat de vakantie dan begint met een paar zeer niet-ontspannen dagen, of erger: pubers met cold turkeys. Maar eenmaal afgekickt kunnen sommige pubers het leven zonder WIFI waarderen. Er komt immers een hoop rust in hun bolletjes voor terug. Het helpt echter wel wanneer je voor wat concrete afleiding van hun ‘social media’ leven zorgt. Dus vergeet niet om een paar leuke gezelschapsspellen mee te nemen van thuis. En jouw luie strandstoel wordt wat minder vaak gebruikt: onderneem extra (uitdagende) activiteiten!

Misschien kom je in 2015 toch nog ouderwets tot elkaar…

Crafted with by Carlos & Brad