bijfrederique.2013-106-7

Social media en gaming; welke consequenties hebben ze voor de opvoeding? Welke keuzes kun je maken?

Kinderen van deze tijd leven in een technologische droom. De tablet, smartphone en gameconsole zijn een oneindige bron van vermaak. Maar ouders kijken vaak anders aan tegen het schermgebruik van hun kinderen:

Zou je niet eens lekker gaan buiten spelen?
Spreek je je vriendinnen ook nog wel eens in het echt?
Kun je je mobiel tijdens het eten even weg leggen?

Schermgebruik leidt in veel gezinnen tot onenigheid. En als ouder weet je eigenlijk niet precies hoe je dit in goede banen kan leiden. Want waar gaat het eigenlijk allemaal over? Wat is nou normaal? En wanneer is er sprake van een probleem, van een verslaving? Wat kun je dan doen?

Mediawijsheid

Mediawijsheid begint met kennis over de belangrijkste social media, zoals Facebook en Instagram en over gaming. Welke consequenties hebben deze fenomenen voor de opvoeding? Welke keuzes kun jij als opvoeder maken? En wat moeten de kinderen weten om zich in de overweldigende hoeveelheid app’s en andere verleidingen staande te houden? Wat betekent het om op te groeien in een wereld waarin persoonsgegevens en andere data een belangrijk ruilmiddel zijn?

Zowel voor ouders als voor kinderen organiseer ik mediaworkshops. Omdat het mediagebruik per leeftijdsgroep verschilt, zijn er meerdere varianten. De groepen zijn klein, dus er is ruime mogelijkheid om jouw vragen te stellen. Wanneer je als ouder een specifieke opvoedingsvraag hebt rondom het mediagebruik van je kind(eren), bijvoorbeeld over digitaal pesten of over het gamegedrag van je zoon, kunnen we een afspraak maken voor een oudergesprek. We gaan dan uitgebreid in op jouw vraag en zoeken naar een voor jullie passende oplossing.

Het kan gebeuren dat je kind door een vervelende media-ervaring, of overmatig media-gebruik, ‘vast zit’. Je herkent je kind eigenlijk niet meer; er is bijvoorbeeld sprake van lusteloosheid of moeizaam contact. Of je kind wil helemaal niet meer naar school. In een oriënterend gesprek gaan we vaststellen of het nodig is om hem of haar zorg op maat te bieden, in de vorm van Actief Beeldende Therapie.

 

Crafted with by Carlos & Brad