screentime vs. greentime; de goede verhouding

Sorry, Engelse titel. Maar ik kan het niet beknopter zeggen. Mijn punt is gemaakt in 3 woorden, ofwel in goed Nederlands: prima is als kinderen achter een scherm een spelletje doen, maar compenseer het ruim met buiten spelen.

En daar zijn hele goede redenen voor. Ik zet er een aantal  op een rij:

  • juist tijdens beweging ontwikkelen kinderen hun spieren en zintuigen. En ze ontdekken hun fysieke vermogens: kan ik wel of niet over die sloot springen? Ben ik snel genoeg om die bal te vangen?
  • in het spel buiten kun je echt alles zelf creëren. De spelletjes die via schermen worden aangeboden doen hoe je het went of keert minder appèl aan de fantasie. Alles wat aangeboden wordt, hoe oneindig dat ook lijkt, is bedacht door een ander.
  • het licht van schermen verstoort het slaapritme en in de interne klok, omdat de aanmaak van melatonine wordt ontregeld. Kinderen komen moeilijker in slaap of slapen onrustiger.
  • rennen en fietsen is ontspannend. Bij veel digitale spelletjes wordt juist een stresshormoon, adrenaline, aangemaakt. Een teken dat het lichaam moet overgaan tot fysieke actie (‘flight or fight’). Maar de kinderen zitten stil achter hun scherm. Eenmaal gestopt met het spel komt het los: boosheid of soms zelfs agressiviteit.
  • Tijdens spelletjes zijn er continue beloningen, bijvoorbeeld extra goudstukken of een hoger level. Continue druk tot presteren dus. Kinderen die heel veel gamen, gaan daarom het echte leven saai al gauw vinden. Alleen in ruil voor een beloning komen ze in beweging. Geen gezond begin voor goed burgerschap, lijkt me. Net als in het ‘echte’ leven kent het buiten spelen veelal uitgestelde beloningen: een goede nachtrust, of misschien zelfs een eeuwige vriendschap. Dat is toch veel meer waard dan een virtueel goudstuk.

blog jongen buiten spelen fantasieHoeveel schermtijd is dan per dag ok? De algemene richtlijn is als volgt:
6 – 8 jaar    : max 1 uur, niet langer dan 30 min per keer
8 – 10 jaar  : max 1 à 1,5 uur
10 – 12 jaar : max 2 uur
12 jaar e.o.  : max 3 uur

En ja, in de praktijk brengen kinderen veeeel meer tijd dan bovengenoemd door achter de tablet of mobiel. Als je je afvraagt waarom je zoon of dochter soms zo moe, lui of zelfs agressief dan heeft dat misschien wel te maken de schermtijd! Lekker naar buiten sturen, dan knappen ze snel weer op!

 

Lees ook: https://bijfrederique.nl/doen-voelen-en-ervaren-in-3d/

Crafted with by Carlos & Brad