Pest mee in de groepsapp
Wil je weten hoe het er aan toe kan gaan in een groepsapp? In het kader van de Week tegen Pesten (18 t/m 22 september) is een game voor Whatsapp ontwikkeld. Jongeren, maar ook ouders, kunnen zo op veilige afstand meemaken hoe het online goed mis kan gaan.
“Wij zijn LIT” heet deze een game in de vorm van een groepsapp. De 3 hoofddeelnemers zijn geen echte mensen, maar fictieve karakters. Hun ‘scripted’ appjes (getypt of gesproken, video en foto’s), die op gezette momenten worden gestuurd, vormen het verhaal in de game. Wie zich aanmeldt als deelnemer kan ervaren hoe pesten er aan toe gaat en wat de gevolgen zijn. Maar ook kun je pesten helpen voorkomen, of een oplossing bieden.
Je bent het enige niet-fictieve personage in deze game op de app. Een paar keer kun je reageren, met een ja of nee. Deze reacties zijn cruciaal en bepalen de afloop. Er zijn 4 verschillende verhaallijnen.
De voorvallen zijn uit het leven gegrepen. Dus je krijgt ook te maken met sexting (het verspreiden van naaktfoto’s via social media). Zo wordt duidelijk hoe het verspreiden van een naaktfoto iemand kan raken en zelfs tot zelfmoord gedachte kan aanzetten.
Nieuwsgierig? Behalve zoon- of dochterlief, kan ook de ideale ouder (…) zich aanmelden, namelijk via www.zapplive.nl/wijzijnlit. Klik op de ‘Voeg mij toe’ link vanuit je mobiele telefoon. Dan opent vanzelf de whatsapp applicatie en word je toegevoegd aan de groepsapp. Je kan je weer afmelden door de groep te verlaten. De game duurt in totaal 5 dagen. Starten kan vanaf maandag 18 september.
Ik heb me ook aangemeld. Dit is het eerste bericht, van Gio, een van de hoofddeelnemers:
Als zowel jij als je zoon of dochter zich aanmelden op de eigen telefoon kun je uitwisselen wat je hebt meegemaakt. Misschien val jij om van verbazing, maar heeft je zoon het al vaker meegemaakt. Of vertelt je dochter over een meisje uit haar klas dat ooit een naaktfoto verstuurde. Hoe is het nu met haar?, vraag jij. En zo ontrolt zich een goed gesprek.
Ik zeg: welkom in de wereld van je kinderen….
Voor de goede orde: deze game is ontwikkeld door KRO-NCRV. En er is samengewerkt met verschillende stichtingen en organisaties die zich hard maken voor een veilige omgeving op school, on- en offline, waaronder Stichting School en Veiligheid – die de Week tegen Pesten initieert – Kikid, Nationale Academie voor Media en Maatschappij en De Kindertelefoon