Offline vakantie?

Respect voor alle ouders die de uitdaging aangaan om hun pubers tijdens vakantie de toegang tot WiFi te ontzeggen. Dat is namelijk geen gemakkelijke (opvoedkundige) opgaaf. Al helemaal niet als je eigenlijk wilt ontspannen, zoals tijdens een welverdiende zomervakantie.
Geen WiFi is heel frustrerend en even slikken als je 12+ bent; je sociale leven speelt zich immers grotendeels online af. Maar tijdelijk geen toegang tot WiFi heeft echt wel voordelen. En dat weet je pas als je het geprobeerd hebt. Dus….

Het begin is even doorbijten: de eerste 2 dagen is er waarschijnlijk ruzie, discussie en vooral verveling. Maar na deze afkickperiode ervaren kinderen dat een leven zonder sociale druk van buitenaf heel relaxed kan zijn (en dat geldt trouwens net zo goed voor ouders). Vooral minder chaos in het hoofd is een groot voordeel (vinden de pubers zelf☺). En je komt weer eens toe aan andere dingen, zoals de wereld om je heen, of een gesprek dat langer dan 3 minuten duurt en echt ergens over gaat.
En samen een spelletje doen is gezelliger dan samen op de bank achter je eigen scherm zitten.

Hierbij enkele tips om de afkickdagen zo goed mogelijk door te komen:
• sluit aan bij het gevoel van je kinderen: het is irritant om geen WiFi te hebben en best lastig om niet online te zijn,
• wees duidelijk en exact over de schermloze periode: vanaf wanneer? hoe lang? etc. (schep dus geen valse, onduidelijke verwachtingen).
• maak de schermvrije periode bij voorkeur minimaal 5 dagen (pas na de afkickdagen pluk je de vruchten).
• gedeelde WiFi smart is halve smart! Zelf dus ook geen smartphone of laptop!
• moet je per se voor je werk online zijn? Doe het dan op gezette tijden, buiten het zicht.
• ga leuke dingen doen ter afleiding; vooral dingen die de kinderen niet verwachten,
• maak het lievelingseten ter compensatie. Even geen principieel gedoe over vitamines. Die komen straks weer op tafel.
• neem bordspellen mee in de koffer en koop extra lekkere versnaperingen voor tijdens het spel.
• “choose your battles”: laat andere correctie- en opvoedissues naar de achtergrond verdwijnen. Je hebt misschien je handen al vol aan het doorkomen van de opstart van de schermloze periode).

Succes met de afkickperiode en een heerlijke vakantie gewenst! Wie weet wordt het een succes en opperen de kinderen de volgende keer zelf om een WiFi- en schermvrije vakantie te doen☺

Deze tekst is in uitgebreide versie geplaatst op de website van Bureau Jeugd en Media

Crafted with by Carlos & Brad