met hoogsensitieve kinderen op vakantie; tips!

jongen vissen vakantie hoogsensitief KLEINER
Vakantie. Genieten. Even niks hoeven. De boel de boel laten. Maar voor kinderen is structuur belangrijk, vooral voor hoogsensitieve kinderen. Hieronder een aantal tips en trucs om het ook voor kinderen met extra behoefte aan duidelijkheid een heerlijke vakantie te laten zijn.

 

  • Voor vertrek: maak een kalender met de vertrekdatum (met vakjes om de dagen af te vinken). Vertel hoe lang de reis duurt; hoeveel overnachtingen en waar. Leuk omdat (ook tijdens de reis) op een routekaart te laten zien,
  • Besteed aandacht aan het inpakken. Bespreek wat jullie gaan doen en wat er daarom mee gaat in de koffer of rugzak. Misschien is het belangrijk om het kussen met de vertrouwde geur van thuis mee te nemen. Of iets anders dierbaars dat het kind de mogelijkheid geeft om 1000 kilometer verderop even weg te dromen naar zijn veilige thuishaven,
  • Met het vliegtuig reizen is heel spannend. Zeker de eerste keer. Er zijn veel onbekende mensen in uniform die alles wat maar persoonlijk is gaan checken. Bespreek de verschillende stappen op het vliegveld en vertel waarom dit gebeurt (uiteraard zonder ze bang te maken),
  • Creëer een vast ochtend- en avondvakantieritueel. Het tijdstip mag best verschillen, maar het geeft rust wanneer de dag steeds volgens hetzelfde herkenbare patroon begint en eindigt. Zorg dat dit ritueel ook inderdaad haalbaar is, anders werkt het als een boomerang,
  • Bespreek (bijvoorbeeld tijdens het ochtendritueel) wat jullie deze dag gaan doen. Zorg voor zo min mogelijk verrassingen.
  • Ga samen de nieuwe omgeving verkennen. Zorg dat het niet te overweldigend is. Doseer de nieuwe indrukken en prikkels zo veel mogelijk.
  • Sensitieve kinderen hebben tijd nodig om indrukken te verwerken. Misschien willen ze zich af en toe even terugtrekken uit het gezelschap. Lekker alleen zijn op hun kamer of in de tent. Gun ze dat, zeg vooral niet dat ze ongezellig zijn!
  • Sommige kinderen leggen makkelijk contact met dieren. Ze worden daar heel rustig van. Gun je kind de gelegenheid om dit te doen. Ga samen de natuur in op zoek naar dieren, groot of klein. Ga samen visjes vangen met een schepnetje. Ook heerlijk voor jou om zo te onthaasten:)
  • Een mooie manier om de dag af te sluiten is het maken van een vakantielogboek. Samen of alleen. Blik terug op de dag en maak er een tekening of verhaal van. Plak de bonnetjes, toegangskaartjes etc in.

Het is het fijnste als je onrust kan voorkomen met bovenstaande tips. Maar dat zal niet altijd eenvoudig zijn. Op vakantie zijn er immers altijd onvoorziene situaties. Kijk goed naar je zoon of dochter om te weten hoe hij of zij zich voelt. Als ouder weet je heel goed wanneer het (bijna) te veel is. Soms kan het nodig zijn om naar huis te gaan, terwijl je eigenljk nog wil genieten van de laatste uurtjes op het strand of aan de gezellige tafel bij de pizzeria. Een terugtrekkende beweging levert echter veel op. Rust vooral. En daar is het op vakantie om te doen!

 

 

Crafted with by Carlos & Brad