“Laat jongens stoeien en druk doen”

Dit is het motto van een nieuwe campagne van SIRE. In het filmpje zien we beelden van stoeiende en ravottende jongens die risico’s nemen, met de vraag of opvoeders hen hun ontwikkeling ruimte geven. “Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde”, zegt SIRE-directeur Van der Helm. “Met deze campagne willen we een discussie op gang brengen die er hopelijk voor zorgt dat jongens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past.” Jongens worden veelal afgeremd in hun drukke gedrag. En dat remt deze groep ook af in hun ontwikkeling. Ze verliezen dan sneller hun concentratie en motivatie en hun prestaties gaan achteruit, zo waarschuwen experts. Hun houding verandert in: “het maakt niet meer uit wat ik doe”.

06-Sire-Image-Jeans-Carroussel-AToen mijn eigen jongens jong waren viel het mij op dat er voor onschuldig kattenkwaad weinig ruimte is. Bij het minste of geringste werd ik gebeld door buurtbewoners. Als opvoeder krijg je de neiging om je kinderen binnen te houden zodat er niks mis kan gaan. De stelling dat specifiek jongensgedrag, zoals druk doen en stoer doen, wordt onderdrukt in de huidige maatschappij wordt door 45% van de ouders van jongens herkend. Ik hoor dus bij die groep.

Op NOS.nl zegt gedragsdeskundige Lauk Woltring zegt campagne belangrijk is: “Hoewel ‘de jongen’ niet bestaat, is er een tendens gaande dat jongensgedrag minder wordt gewaardeerd in onze maatschappij. We remmen jongens soms te veel af in hun gedrag, zo leren zij minder uit eigen ervaring en dat remt hen in hun ontwikkeling.

Kortom, ruimte voor typisch jongensgedrag! Je kan tijdens het avondeten immers ook smakelijk lachen om ‘kwajongensstreken’. En ja, er zijn grenzen. Maar het is juist zo fijn dat jongens heel erg duidelijk kunnen maken waar je die als opvoeder moet leggen!

Bekijk hier het filmpje als je het nog niet hebt gezien

Crafted with by Carlos & Brad