Grooming is de term die wordt gebruikt voor digitaal kinderlokken: het online benaderen van kinderen voor seksueel contact. Maar wat houdt het precies in en kun je je kind hier tegen beschermen?
Bij grooming legt een volwassene via internet contact met kinderen onder de 16 jaar, met als doel het maken van seksueel contact. Via de computer probeert de groomer kinderen te verleiden tot seksuele handelingen.
Een dader is niet altijd een man is en het slachtoffer niet altijd een meisje. Groomers kunnen zowel vrouwen als mannen zijn en zowel jongens als meisjes worden verleid. Soms zijn het bekenden, bijvoorbeeld iemand van de sportvereniging of een familielid.
Iemand dwingen tot het maken van seksueel getint beeldmateriaal is strafbaar wanneer het slachtoffer onder de 16 jaar oud is. Daders kunnen hier een celstraf of een boete voor krijgen. De manier waarop een groomer te werk gaat is vergelijkbaar met de werkwijze van een ‘ouderwetse’ kinderlokker. Ze gaan nu alleen naar sites waar kinderen vaak actief zijn.
Social media en online games
Groomers zoeken contact via populaire social media als Instagram, maar ook via de chatfunctie van online games zoals FortNite, Tik Tok en Minecraft. Ze gaan te werk volgens een vast patroon: ze doen zich voor als iemand van dezelfde leeftijd en met dezelfde interesses.
Soms weten ze, via andere social media profielen, al privé dingen van het kind zoals naar welke school het gaat of dat het op streetdance of voetbal zit. Ze stellen daar een vraag over of plaatsen een complimentje onder een foto of filmpje en het eerste contact is gelegd. Ze gaan steeds een stapje verder en proberen vertrouwen te winnen. Soms beloven groomers zelfs een dure skin of een dansje in Fortnite.
Bedreigen en chanteren
Grooming is een proces dat vaak langere tijd duurt. Pas als er een vertrouwensband is ontstaan slaat de dader toe. Zo kan de groomer vragen aan het slachtoffer om een naaktfoto te sturen, of zich voor de webcam uit te kleden. Slachtoffers van grooming zijn vaak tussen de 11 en 15 jaar oud omdat dat de leeftijd is waarop kinderen nieuwsgierig zijn naar seksualiteit en een verzoek dus als spannend kunnen ervaren.
Zodra het kind echter aangeeft te willen stoppen, gaat de groomer dreigen met het verspreiden van de beelden, bijvoorbeeld naar vrienden of familie, tenzij er geld wordt betaald of er nog meer beelden worden gestuurd. Dit heet ‘sextortion’, een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent.
Het kind wordt in een moeilijke situatie geplaatst: het wil om hulp vragen zodat de groomer zal stoppen, maar doet dat niet vanwege de chantage. Dit zorgt ervoor dat veel kinderen toch hun mond houden en de groomer zijn gang kan blijven gaan.
Op de website van www.helpwanted.nl staat wat je kan doen als er sprake is van sextortion.
Vroege voorlichting
Het is vanwege die chantage belangrijk om in gesprek te blijven met je kind. Zorg ervoor dat je kind goed is voorgelicht over seksualiteit. Je kunt hier vanaf de kleuterschool al mee beginnen door je kind bewust te maken van (seksuele) grenzen. Dus: wat is normaal en wat niet? Maak je kind duidelijk dat wanneer iets niet fijn voelt, hij dit niet hoeft te doen.