het vrolijke huisgezin? hoezo voorbeeldgedrag…

Het jaar 1668. De Gouden eeuw. Jan Steen schildert “Het vrolijke huisgezin”. Het is zoals veel schilderijen in die tijd een afbeelding van het dagelijks leven met een opvoedende noot. “Zo de ouden zongen, zo piepen de jongen” staat er op het witte briefje dat aan de haard hangt.h
Nu is het 350 jaar later, we zitten midden in de digitale revolutie. Schilderijen maak ik helaas niet. Wel heb ik een website als communicatiemiddel en een blog bij wijze van wit briefje. En geheel passend in het tijdsbeeld en naar analogie van “Het vrolijke huisgezin” verwijs ik graag naar het schermgedrag van ouders in bijzijn van hun kinderen. Want ook vandaag de dag geldt: “zo de ouden zongen, zo piepen de jongen”. Ofwel: als jij veel tijd achter je schermen doorbrengt is het reëel dat je kinderen dit ook (gaan) doen. Als je vanachter je mobiel roept dat ze nu echt eens moeten stoppen met dat ge-Snapchat ben je niet bepaald geloofwaardig. Geef zelf het goede voorbeeld: leg je mobiel regelmatig weg: sowieso tijdens het eten.

En dit soort apparaten hoort zeker niet thuis in de slaapkamers (schaf weer eens zo’n luid tikkende wekker aan:). Praten met elkaar (of opvoeden) vanachter schermen is uiteraard uit den boze.

Wel een rustig idee dat worstelen met voorbeeldgedrag iets van alle tijden is….

 

 

 

Crafted with by Carlos & Brad