Digitale kinderlokkers, hoe bescherm je je kind?
Digitaal kinderlokken, of in het Engels ‘grooming’, is het via social media benaderen van kinderen voor seksueel contact. Ondanks dat kinderen mediawijzer worden, komt grooming nog steeds voor. Bij verschillende leeftijden en in verschillende gradaties. Hieronder een waar gebeurd verhaal:in 2016 werd de 15-jarige Kayleigh Haywood benaderd door Luke Harlow, een man die ze niet kende. In 13 dagen verstuurden ze meer dan 2500 berichten waarin Kayleigh veel complimentjes en bovendien een liefdesverklaring kreeg. Na 13 dagen spraken ze ‘in het echt’ af, bij Luke thuis. Deze afspraak werd Kaleigh fataal. En dan echt fataal.Met de medewerking van de familie van Kayleigh heeft de Engelse politie een film gemaakt over de laatste 2 weken van haar leven. Deze film van 5 minuten is een waarschuwing voor alle kinderen en hun ouders. Dit is een link naar de film.
Bovenstaand filmpje bevat scènes die echt nog niet geschikt zijn voor basisschoolkinderen. Dus laat het vooral niet zien. Beter kun je met je dochter (of zoon, want ook jongens kunnen slachtoffer worden) gaan praten over veiligheid op internet. Hebben ze een idee wat er mis zou kunnen gaan? Weten ze wat nep profielen zijn? Hoe herken je die? Altijd leuk om dit samen te oefenen op www.kenjevrienden.nu. En neem vooral onderstaande ‘regels’ door:
- Wees kritisch met vriendschapsverzoeken; ken je iemand in het echte leven niet, accepteer hem/haar ook niet online
- Ga niet met je echte naam online, alleen met een nickname
- Laat nergens je adres en telefoonnummer achter
- Zet geen uitdagende foto’s en filmpjes online
- Spreek nooit af met iemand die je alleen van internet kent. Toch afspreken? Kies een drukke plek en neem iemand mee.
- Bekijk meer tips op helpwanted.nl en meldknop.nl
- Gaat het toch mis? Vertel het aan iemand die je vertrouwt. (bron: mediawijsheid.nl)
Voor pubers en jongeren zijn onderstaande vragen van belang. Probeer ze zo rustig en open mogelijk te bespreken:
- Hoe ga je om met vriendschapsverzoeken? Hoe ga je om met verzoeken van mensen die je niet kent?
- Kun je een nep profiel herkennen? Waaraan?
- Ken je mensen die uitdagende foto’s en filmpjes online zetten? Hoe wordt daar op gereageerd? Wat zou er gebeuren als jij dat zou doen?
- Als je zou afspreken met iemand die je niet kent, hoe zorg je dan voor je eigen veiligheid? Neem je iemand mee? Laat je aan iemand weten waar je hebt afgesproken?
- Weet je iemand die je kan vertrouwen als het misgaat?
- Bekijk meer tips op helpwanted.nl en meldknop.nl
Pas als je merkt dat je kind zich nog niet bewust is van wat er schuil kan gaan achter een vriendschapsverzoek van een vreemde kun je een stelligere houding aan nemen. Maar de meeste kinderen zullen al veel weten, en zich zelf in bescherming nemen door die verzoeken te negeren.
Voor alle leeftijden geldt: hou regelmatig contact over wat kinderen online meemaken. Als je oprechte interesse toont, zullen ze je veel vertellen. En belangrijker: naar jou toe komen als er iets aan de hand is. Zo kun je tijdig ingrijpen als het een keer echt nodig is. |