Fortnite healing

De online game ‘Fortnite’ is in korte tijd gigantisch populair geworden. Op het schoolplein is het gesprek van de dag, thuis de favoriete bezigheid. Niet alleen kinderen zijn fan, ook veel volwassen spelen het spel graag. Daarnaast er zijn veel ouders die de zoveelste game hype niet begrijpen. In hun ogen is het een amateuristisch spel en niet mooi gemaakt, eigenlijk een beetje tekenfilmachtig.  Tijd voor een klein onderzoekje naar de populariteit van Fortnite, via online bronnen en natuurlijk een eigen blik vanachter het scherm van mijn zoon.

In de eerste plaats valt op dat Fortnite heel toegankelijk is. Het is een gratis game en bovendien beschikbaar op veel platforms, o.a. Xbox, Playstation, Windows en Apple (Android nog niet). Dus letterlijk iedereen kan het downloaden. Fortnite is ook toegankelijk omdat het door Pegi is gelabeld voor 12+. Er spat geen bloed van het scherm en er zijn geen lijken te zien.

Maar minstens zo belangrijk: Fortnite is echt een leuk spel. Je begint met een groep van 100 spelers aan een potje. Gezamenlijk word je vanuit de lucht gedropt op een eiland waar alles mogelijk is. Door je parachute te besturen bepaal je waar je landt. En meteen begint de jacht op de de buit die je verder helpt bij de overwinning en natuurlijk op de 99 tegenstanders die een voor een uitgeschakeld moeten worden. Er gebeuren spannende, onverwachte dingen, zoals een alles verwoestende storm, of een ‘random pakket drop’ met spulletjes die je kunnen helpen in de strijd. Creatieve spelers bouwen snel een toren zodat ze overzicht hebben (vooral Minecraft spelers zijn hier in het voordeel), strategische spelers verzamelen wapens en wachten geduldig in een bosje tot moment daar is om slechts de laatste tegenstanders uit te schakelen.
Je kan ook samen spelen in een bataljon. Fysiek naast elkaar, of via headsets. Er zit ook veel humor in Fortnite; behalve vechten, kan je ook dansen met je tegenstander. Die dansjes zijn inmiddels ook buiten de game een cultus geworden. Op YouTube zijn allerlei filmpjes te vinden, bijvoorbeeld het immens populaire “Top 10 Fortnite dances in real life”.

De strijd gaat door tot dat er slechts 1 speler (of 1 bataljon) over is. Dat duurt maximaal 20 minuten. Daarna kan je weer door naar het volgende potje, dat totaal anders zal verlopen dankzij het grote aantal verrassingselementen. Als speler moet je dan ook creatief en flexibel zijn om te kunnen winnen. Er is geen ‘pay to win’ element zoals bijvoorbeeld bij FIFA; een dikkere portemonnee brengt je bij Fortnite niet dichter bij de overwinning.

Samenvattend is Fortnite dus een laagdrempelige, sympathieke ‘survival’ game, met hier en daar een vette knipoog. Wat mij persoonlijk het meest aanspreekt zijn de “heals”: als je gewond bent geraakt kun je jezelf of een teamlid verzorgen of genezen met zwachtels en medicijnen. Is dat de reden dat ook veel vrouwen Fortnite spelen?

Crafted with by Carlos & Brad