noodkreet: doet dat ding nou eens weg…..

“Doe dat ding nou eens weg” is typische sneer van opvoeders als reactie op het schermgedrag van pubers. En geen onterechte. Pubers zijn gemiddeld 6 uur per dag via de WIFI verbonden met de rest van hun wereld. En wat ze dan doen? Geen idee…… Dat is privé.

Een goed gesprek voeren over het schermgedrag is moeilijk. Vanwege de beperkte aandacht die jou als opvoeder ten deel valt, maar zeker ook door impliciete vraagstelling: “Zit je nou nog steeds op je mobiel?”, “Heb je niks anders te doen?”…. Verwijtend dus.

Toch is het goed om eens een serieuze poging tot een leuk gesprek te ondernemen. Hierbij een aantal tips:
– wees oprecht geïnteresseerd in hun belevenissen (en ja dat kan moeite kosten)
– ga het gesprek aan omdat jij meer wil weten over zijn of haar wereld (en niet om een verwijt te maken)
– stel open vragen, bijvoorbeeld naar hun favoriete app, hun meest succesvolle post etc.
– durf kwetsbaar te zijn; ze weten allang dat jij niet alles snapt

Op deze manier praten werpt een ander licht op je zoon of dochter. Je snapt beter wat er zo leuk is aan social media etc. Het biedt bovendien een opening naar de volgende stap: afspraken maken over het schermgedrag. Wanneer en waar is gebruik van telefoon, tablet etc. toegestaan. Eerst leveren die afspraken natuurlijk weerstand op. Maar mijn ervaring is dat pubers het uiteindelijk fijn vinden als iemand paal en perk stelt aan hun schermgedrag. Zelfbeheersing is immers niet hun sterkste kant….

Crafted with by Carlos & Brad