appverbod

Veilig appen naast je fiets

Vanochtend reed ik in mijn autootje op een voor mij vertrouwde route. Maar op het fietspad zag ik iets anders dan anders: pubers die naast hun fiets stil staan in die typische, gebogen houding. Niet één, maar echt een aantal. Langzaam drong het tot me door: vanaf vandaag, 1 juli 2019, geldt er een appverbod op de fiets. Het gebruik van mobieltjes in het fietsverkeer wordt beboet met een bon van €95,-*. Dat lijkt tot deze pubers te zijn doorgedrongen. Goddank!

Appverbod

Het heeft even geduurd, en er is een aantal dodelijke slachtoffers te betreuren, maar het algehele verbod op het gebruik van mobiele elektronische apparaten op de fiets is dus een feit. Vanaf vandaag mag je je mobieltje niet eens meer vasthouden terwijl je fietst. Wel als je stil staat; het verbod op het gebruik van de telefoon geldt alleen voor fietsers in beweging.

­Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider ­infrastructuur bij de Nationale Politie, zegt in het AD dat er meteen bekeurd gaat worden, vooral op drukke fietsroutes. Voor jongeren is dat wellicht het duwtje in de rug om stil te gaan staan op het fietspad. Een ”prent” van €95 is gelijk aan het gemiddelde bedrag dat jongeren in 2 maanden aan kleedgeld hebben (bron: NIBUD).

Gek genoeg staat het niet feitelijk vast dat het gebruik van mobieltjes op de fiets tot meer ongelukken leidt. Ondanks meerdere onderzoeken zijn er geen statistieken die dat onderbouwen. Maar gevoelsmatig is er een relatie. Michael Kulkens is ooit in de Volkskrant “…de belangrijkste Nederlandse strijder tegen het gebruik van smartphones in het verkeer…” genoemd. Zijn zoon Tommy-Boy overleed in 2015 aan de gevolgen van een auto-ongeluk omdat hij was afgeleid door zijn mobieltje. Kulkens zegt vandaag in het AD dat hij er “heilig van overtuigd” is dat de wet een succes gaat worden.

En nu…

Ik hoop ook heel erg dat het een vertrouwd straatbeeld gaat worden; pubers, jongeren en vele anderen die bewust stoppen met fietsen om te app’en of hun social media te checken. Tegelijkertijd schept elke oplossing een nieuw probleem: in dit geval stilstaande fietsers op drukke fietspaden….. Wellicht is het een idee om van die parkeerhaventjes naast fietspaden te maken waar je ongestoord en vooral veilig kan stil staan om je app-groepen bij te werken. Het is immers een illusie om te denken dat verkeersdeelnemers minder gaan app’en…

*Als je jonger bent dan 12, dan krijg je geen boete. Kinderen vanaf 12 tot en met 15 jaar moeten de helft van een verkeersboete betalen (bron: NOS)

Crafted with by Carlos & Brad